Evolution og fossiljagt i Gram Lergrav
Evolution og fossiljagt
- Ekskursion til Gram Lergrav
Dagen startede med et oplæg v. Museums-formidler på museet, Lars Petersen. Oplægget tog udgangspunkt i fossildannelsen af organismer, og evolution. Lars benyttede bl.a. en "rugbrøds-analogi", hvor forklarede hvilke omstændigheder og klimaer der kræves, for at en skive rugbrød vil blive til et fossil. Dette ville først og fremmest tage millioner af år, men også forudsætte, at rugbrødet har ligget i et fuldstændigt ilt-frit miljø, uden fugt, ilt, mus eller andre organismer som kan være med til at nedbryde rugbrødet. Det samme vil gøre sig gældende ift. Fossildannelsen af enhver anden organisme, da organismen, for at blive til et fossil, skal gå fra at være organisk, til at blive uorganisk. Dette vil sige, at alt nedbrydeligt væv i organismen gradvist og til sidst fuldstændig udskiftes med mineraler. Lars kom bl.a. Ind på mumier, som eksempelvis Grauballemanden, Tollundmanden og de gamle egyptiske mumier. Her er der dog ikke tale om fossiler, men kun subfossiler, i og med at vævet stadigvæk er blødt og nedbrydeligt, og desuden "kun" har fået lov til at ligge i nogle tusinde år.
Turen går til Lergraven
Vi gik ud og fandt udstyr - skovle, bøtter, skruetrækkere, etc., til at grave i leret med. Og fik sikret os, at vi havde det rigtige fodtøj på til turen. Da vi ankom til lergraven, startede Lars ud med at fortælle lidt omkring den. Vi fik bl.a. at vide, at det engang har været havbund, og at det faste ler som man graver sig ned til, ikke har set dagslys i omkring 10 mio. år. Leret er så fast i sin form, at det er svært at skrubbe ud under neglene, da det består af usædvanligt små stenkorn. Vi var lidt udfordrede ift. Vejret, da der lå sne over det hele, og leret var meget koldt at arbejde med. Men vi var heldige at finde nogle fossiler af muslinger, bl.a. søtænder og "Gemmula Badensis", som er fossilet af en millioner år gammel søsnegl, som levede på havbunden i dette område. (se billeder.)
Efterfølgende undersøgelse af vores fund
Efterfølgende sad vi og studerede de ting som vi havde fundet, under forstørrelsesglas. Vi fik også udleveret en planche med forskellige muslinge-fossiler, som man kan støde på i lergraven. Som tidligere nævnt, fandt vi bl.a. Søtand og Gemmula Badensis, og der blev bl.a. også fundet "øresten" fra en urfisk. Øresten, også kaldet otolither, kan nemt findes ved at åbne kraniet på eksempelvis torsk. Massefylden af disse er større end fisken og ved acceleration eller ændret position i vandet, vil den »halte efter« fiskens øvrige bevægelse og derved bøje sansehårene. På denne måde kan labyrinten også give signaler om ligevægt og bevægelse – og kaldes derfor også ligevægtsorganet. (https://www.fiskogfri.dk/artikler/fiskens-horelse/)Alt i alt en spændende og lærerig udflugt til Gram.
Spændende indlæg med gode fotos! Jeg linker til det fra undervisningensbloggen, når jeg får lavet mit indlæg om turen færdigt!
SvarSlet